Over diabetes

Soorten

Type 1

Als uw kind diabetes type 1 heeft, maakt zijn of haar lichaam geen insuline meer aan. Insuline wordt gemaakt in de β-cellen van de eilandjes van Langerhans die in de alvleesklier liggen. Insuline werkt als een sleutel op de cellen, waardoor ze opengaan en zo glucose kunnen opnemen. Glucose wordt als brandstof gebruikt in de cellen. Bij iemand met diabetes type 1 worden de β-cellen in de alvleesklier kapot gemaakt en kunnen ze geen insuline meer aanmaken. Zonder insuline kan de glucose in het bloed niet de cellen in, om als brandstof te dienen. Ondanks dat uw kind wel glucose binnenkrijgt via eten en drinken, bereikt het niet de cellen. De glucose blijft dus in de bloedbaan en verhoogt de bloedsuikerspiegel. Uitscheiding hiervan gebeurt via de nieren. Uw kind gaat meer plassen om van de grote hoeveelheid glucose (maar ook energie) af te komen. Door dit vele plassen krijgt uw kind meer dorst. Omdat de cellen geen brandstof (glucose) krijgen, gaan deze op zoek naar een alternatieve brandstof. Hiervoor gebruiken ze vetzuren (uit lichaamsvet), aangezien deze geen insuline nodig hebben om in de cel te komen. Uw kind valt daardoor af en voelt zich moe. Om te zorgen dat het lichaam weer insuline krijgt, om glucose in de cellen te kunnen krijgen, moet uw kind zelf insuline gaan spuiten.
Diabetes type 1 krijgt men vaak al als kind. Om nog onduidelijke redenen is het afweersysteem in de war. Het afweersysteem valt dan niet alleen virussen of bacteriën aan, maar ook per ongeluk de β-cellen in de eilandjes van Langerhans. Het is niet duidelijk waarom het ene kind wel en het andere kind geen diabetes ontwikkelt. Erfelijke factoren spelen daarin (in tegenstelling tot bij type 2) slechts een beperkte rol.

Type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline, maar zijn de cellen minder gevoelig voor de werking van insuline. Dit noemen we ook wel insulineresistentie. De sleutels passen dan nog wel op de cellen, maar de deurtjes gaan niet goed meer open. Zo blijft er toch nog te veel glucose in het bloed. Bij diabetes type 2 zijn medicijnen nodig die de cellen weer gevoelig maken voor insuline, waardoor de cellen beter open kunnen om glucose binnen te laten. Diabetes type 2 komt vooral voor bij ouderen, en bij volwassenen en kinderen met overgewicht.

MODY

MODY staat voor Maturity-Onset Diabetes of the Young. MODY is een aparte, erfelijk bepaalde categorie diabetes, waarbij meestal een verminderde insulineproductie een rol speelt. Er zijn meerdere vormen van MODY bekend. Bij elk type is een ander gen verantwoordelijk voor de diabetes. MODY is een zeldzame aandoening.